Av djurskyddsskäl omhändertas en hund som lång tid vägt nästan dubbelt så mycket som den ska. Foto: Djurläkarna Nord

Fet hund omhändertas i Gällivare – dubbelt så tung som normalt

Uppdaterad
Publicerad

När hunden ställde sig på vågen och den visade över 50 kilo – dubbelt så mycket som rasens normala vikt – så slog veterinären larm. Hunden är nu tvångsomhändertagen.

Hunden, som egentligen ska väga 27 kilo för att vara normalviktig, var redan för två år sedan rejält överviktig, och sedan dess har hundens vikt dragit i väg till som mest 51,8 kilo.

Varnade hundägaren

Veterinären varnade ägaren redan i februari 2021 för att hunden ansågs vara ett djurskyddsfall och att det gällde för ägaren att hålla hunden på en sträng diet. Allt för att hunden skulle slippa ledont och få en bättre livskvalité.

Skulle vägas ofta

Hunden skulle vägas varje vecka och börja på vattenträning men då hundägaren inte höll sig till överenskommelsen så gjorde veterinären en anmälan till Länsstyrelsen i Norrbotten.

Omhändertas

Hundägaren fick då varningar om att hunden kunde omhändertas men kom ändå inte till djurkliniken. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om att tvångsomhänderta hunden då ägaren haft lång tid på sig att åtgärda hundens viktproblem – men inte gjort det.

Så vet du om hunden är för tjock

I klippet nedan visar veterinär Astrid Borg hur man bedömer hullet på en hund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.