Urpo fick klimatångest – sålde bilen

Uppdaterad
Publicerad

Klarar man sig utan bil i Norrbottens inland? Svårt, säger många. Självklart, menar Urpo Taskinen, som bor i Jouksengi utanför Övertorneå. För sju år sedan sålde han sina två bilar.

– Det började med min klimatångest våren 2007. Klimatångesten är en känsla utav undergång. Jag mådde fruktansvärt illa. Från klimatångesten kom beslutet att så här får det inte vara. Jag ska ägna resten av mitt liv åt det här, säger Urpo Taskinen, biolog och miljövän.

Smältande glaciärer, stigande havsnivåer och en temperatur som ökar. Vi har hört det så många gånger. Men få bryr sig lika mycket som Urpo Taskinen. Urpo bor i Juoksengi, strax utanför Övertorneå. Sedan sju år tillbaka transporterar han sig i stället med en velomobil – en slags cykel som kan komma upp i höga hastigheter. Totalt har har han cyklat drygt 2200 mil på sin velomobil. Han räknar med att han sparar runt 850 kilo koldixiod på ett år.

– Man är ju orolig för att bryta mot alla normer som att sälja bilen. Och man tänker ”Hur ska det bli och hur ska det gå med jobbet?”. Sedan visade det sig vara mycket lättare än vad jag trodde.

Urpo Taskinen susar cyklandes fram genom Norrbotten. Foto: SVT

Urpo jobbar hemifrån som koordinator på Naturskyddsföreningen i Norrbotten och har jobbat med miljöfrågor stora delar av sitt liv. Förutom att slopa bilen handlar han även mat som är på väg att bli gammal. Han är medveten om att hans velomobil inte löser klimatfrågan, utan ser den mer som en symbolhandling.

– Vad visar mitt velomobilande? I Norrbottens inland där alla säger att man måste ha bil? Jo, en vecka åkte jag två gånger till Luleå och Piteå. Två gånger på en vecka med en cykel som går på muskelkraft. Det går.

”Spola Thailand”

Och det går att göra flera livsförändringar om du vill bidra till en bättre miljö, säger Urpo Taskinen.

– Den som i dag sitter och funderar på frågorna kring att förändra sitt liv skulle jag säga: gör det som du kan. Är det så att bilen är omöjlig att bryta så spola Thailandresan du skulle göra på din 50-årsdag i stället. För den är en enorm belastning för miljön.

Bli mer klimatsmart med Urpo

1. Alla kan förändra – börja nu!

2. Tänk i nya banor – bryt invanda mönster.

3. Sök kunskap aktivt! Diskutera med andra, se filmer, läs böcker. Bli klok – kunskap är lätt att bära.

4. Tänk positivt – tänk minus! Minska din materiella konsumtion och din energianvändning.

5. Tänk i kretslopp! Kom ihåg att allting kommer någonstans ifrån och att allt ska någonstans: Ingenting försvinner någonsin – Allting sprider sig!

6. Transporter – dissa flyget och bilen, välj cykeln, tåget och bussen.

7. Mat – dissa köttet så långt det går. Välj vegetariskt och ekologiskt från den egna trädgården, från Norrbotten, från Sverige i nämnd ordning.

8. Boendet – välj bra miljöval för dina elleveranser och kan du satsa mer så bygg solvärme och solel, priserna bara rasar.

9. Engagera dig tillsammans med andra för att bygga en värld sådan du skulle vilja att den ska vara – välj vägar, inspirera och låt dig inspireras.

10. Använd din rådighet – gör det du kan göra i dag, senare kan även det till synes omöjliga bli möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.