Mats Leifland, styrelseordförande Abecede. Foto: TT

Finansmän fortsätter investera i konkursgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Abecede som köpte anrikningsverket i Northlands konkursgruva i Kaunisvaara utanför Pajala, har nu även köpt omlastningsstationen i Svappavaara. Det skriver Haparandabladet.

Anläggningen i Pitkäjärvi utanför Svappavaara var en investering på omkring 900 miljoner kronor när den byggdes – priset som Abecede köpte den för nu var betydligt lägre, 2 miljoner kronor skriver tidningen.

Enligt bolagets styrelseordförande Mats Leifland är förutsättningarna för en uppstart betydligt bättre idag än när de köpte anrikningsverket i juli 2015 eftersom malmpriset ligger nästan dubbelt så högt som när Northland gick i konkurs. Samtidigt vill han tona ner förhoppningarna om en snar start av anrikningen i Kaunisvaara och brytning i gruvan.

– Det var strategiskt riktigt att skaffa sig kontroll över logistikkedjan i det läge som är nu. Förutsättningarna för en uppstart av anrikningsverket ät som sagt betydligt bättre nu än när Abecede AB köpte anrikningsverket. Men man ska komma ihåg att det tar 15-18 månader från beslut till full drift. Något beslut är inte taget, säger Mats Leifland till Haparandabladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northland konkurs

Mer i ämnet