Nya och tuffa inreseregler till Finland ska halversa gränsövergångarna Foto: SVT

Finland skärper reglerna för gränsövergångarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det ännu svårare att ta sig till Finland. Den finska regeringen skärper reglerna för gränsövergångarna. Alla ”icke-nödvändiga” resor över gränsen stoppas. Jobbpendlarna som får passera måste coronatesta sig själva med jämna mellanrum.

Det finns sex officiella övergångsställen till Finland i Tornedalen. Fram till nu har gränsborna kunnat passera gränsen obehindrat, men från den 27 januari till den 25 februari är det slut med det.

Att bo och leva i en gränsort är inte längre en grund för inresa till Finland.

Alla ska testas

Inte ens alla arbetspendlare får längre ta sig till grannlandet. Det handlar om yrken som räknas som ”icke-samhällsnödvändiga”. Så vissa jobbpendlare kan bli tvingade att pausa sitt arbete tills den besvärliga pandemisituationen är över.

De som även fortsättningsvis får passera gränsen är folk som jobbar med samhällsviktiga jobb, alltså vårdpersonal, men regeringens ambition är att testa alla som anländer till Finland.

– Det var väl lite som vi förväntade oss att det här undantaget för de gränsnära orterna på svensk sida togs bort, men det är positivt att gränsen inte stängs och att de nödvändiga arbetsresorna får fortsätta. Sedan får vi hoppas att smittotalen i Sverige går ned så att vi kan återgå till det nya normala,  säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C).

Gränsövergångarna ska halveras

I Tornedalen finns det cirka 1 000 personer som jobbar i kommuner eller för regionen. Haparanda kommun har 80 personer som bor i Torneå men jobbar i Haparanda.

Det brukar ske cirka 115 000 gränsövergångar i Haparanda-Torneå per vecka. De finska myndigheterna räknar med att de strikta reglerna kommer att minska dem till hälften.

Anledningen till den finska skärpningen är att Sverige är mycket värre drabbat av pandemin än Finland. I Norrbotten har man 450 coronasjuka per 100 000 invånare medan siffran i finska Lappland är 17 sjuka per 100 000 invånare.

Vid gränsen på finska sidan har de boende mer corona än i resten av länet. Siffran i Torneåtrakten är 56 konstaterat smittade per 100 000 invånare.

– Vi måste minska på resevolymen. Vi utökar testandet vid alla gränsstationer och alla passagerare slussas till test,  säger familje-och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) till svenska YLE.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet