SVT besökte ett delvis nedstängt Torneå i Finland. Hör stadsdirektören Timo Nousiainen och sjukvårdskontrollanten Tuomas Klint om de nya reglerna i grannlandet. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Finland har stängt ner landet delvis – SVT besökte tomt Torneå

Uppdaterad
Publicerad

I måndags stängde Finland ner hela landet delvis. Restauranger får till exempel inte ta emot gäster och folksamlingar på max sex personer tillåts.

– Det centrala i de nya reglerna är förbud för restauranger att ta emot gäster, högst sex personer får samlas på samma plats och över huvudtaget försöker man undvika att folk träffas i större omfattning, säger stadsdirektören Timo Nousiainen i Torneå.

När SVT Norrbotten korsar landsgränsen möts vi av lugn och tystnad. Överallt står det ”Tillfälligt stängt” och få människor passerar stadens huvudgata.

Coronaviruset i Norrbotten

Lägre smittotal i Finland än Sverige

Anledningen till att Finland har fått striktare regler än tidigare är att det muterade coronaviruset upptäcktes i januari. Finland har mycket lägre smittotal än Sverige, men för säkerhets skull införde man i måndags en delvis nedstängning av samhället.

Trots de striktare reglerna hålls de flesta högstadie-och gymnasieskolorna öppna i hela Lapplands län. De finska lagarna tillåter regionala avvikelser och det är kommunerna som bestämmer om skolor till exempel.

– Smittotalen är trots allt inte så höga här i norra Finland så vi har bestämt att elever ska undervisas i skolor, säger stadsdirektören Timo Nousiainen.

”Vi kan inte tvinga folk att testa sig”

Om man inte har ett färskt negativt covidtest att visa upp ombeds man att besöka snabbteststationen på finska sidan av gränsen mellan Haparanda och Torneå.

– Vi kan inte tvinga folk att testa sig, men om vi tycker att gränspassagerare bör ha ett färskt covidtest, och om denne saknar det, så kan en läkare beordra karantän, säger Tuomas Klint, som jobbar som kontrollant åt sjukvårdsdistriktet i Torneåregionen.

Hör mer om vilka nya regler som gäller i grannlandet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet