En ny mutation har upptäckts i Finland under torsdagen. Foto: Claudio Bresciani/Johan Nilsson/TT

Ny mutation påträffad i Finland – kan vara svårare att upptäcka vid testning

Publicerad

En inhemsk mutation av coronaviruset har upptäckts i Finland. Enligt finska forskare kan den nya varianten vara svårare att upptäcka vid covidtest.

– I nuläget är det oklart om det kommer påverka smittsamhet, immunitet och vaccineffekt, säger Anders Tegnell.

Under torsdagen upptäcktes en ny, inhemsk mutation av coronaviruset i södra Finland. I nuläget rör det sig endast om ett bekräftat fall. Det skriver Vita Laboratoriot och biotekniska institutet vid Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Varianten, som kallas för Fin-796H, skiljer sig från den brittiska och den sydafrikanska mutationen.

– Eftersom viruset muterar kontinuerligt var det bara en tidsfråga innan vi skulle hitta en ny variant. Den avviker ändå från vad vi förväntade oss, eftersom arvsmassan inte liknar de tidigare kända varianterna, säger forskningsledare Petri Auvinen på Institutet för bioteknik i pressmeddelandet.

Svårare att upptäcka

Trots att den nyfunna virusmutationen skiljer sig från tidigare varianter, delar den nyckelmutation med den sydafrikanska varianten. Dessutom är den finländska mutationen sannolikt svårare att upptäcka i så kallade PCR-test, enligt finska forskare.

Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, manar till lugn.

– Det finns tusentals virusvarianter och man hittar hela tiden fler när man sekvenserar mer, säger han till Hufvudstadsbladet.

I nuläget finns det inget som tyder på att den nya varianten skulle vara mer smittsam.

Förändringar i Spike-proteinet

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten känner till den finska virusmutationen och att den har förändringar i det så kallade Spike-proteinet. Det innebär att de delar som sticker ut från viruset och som infekterar värdens celler skiljer sig från andra varianter.

– I nuläget är det oklart om det kommer påverka smittsamhet, immunitet och vaccineffekt, säger han.

Samtidigt har ytterligare en muterad variant av viruset upptäckts i Norge, Danmark, USA och Storbritannien. Mutationen, som går under beteckningen B.1.525, har likheter med både den sydafrikanska och den brittiska varianten. Enligt norska Folkehelseinstituttet kan den vara mer smittsam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet