Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands regering vill kunna stänga restauranger och har konstatera att undantagsförhållanden råder. Foto: KIMMO BRANDT / JOHANNA GERON / POOL / TT

Ny nedstängning ska stoppa smittspridningen i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset sprider sig för snabbt i Finland. Regeringen har därför beslutat om en tre veckor lång nedstängning som bland annat innebär att restauranger och nattklubbar i stora delar av landet tvingas stänga helt.

– Jag vet ni är trötta. Det är jag också. Men vi måste orka och med den brittiska virusvarianten är situationen svårare, säger statsminister Sanna Marin med adress till finska folket.

Finland har jämfört med andra länder varit mycket framgångsrika i arbetet mot pandemin. Men de senaste veckorna har smittspridningen börjat ta fart och regeringen väljer därför att agera tidigt.

– Trots att vi stängt gränserna sprids det muterade viruset. Situationen har försämrats snabbt i vissa regioner medan andra klarat sig relativt bra, säger Sanna Marin.

Kompenseras ekonomiskt

Regeringen tar nu till kraftåtgärder och inför omfattande nedstängningar i regioner med mest smittspridning. Bland annat städerna Helsingfors, Vasa och Åbo med omkringliggande områden samt finska Lappland. Där kommer restauranger och nattklubbar tvingas hålla helt stängt, men enligt regeringen kommer de drabbade näringsidkarna kompenseras ekonomiskt

Sammantaget berörs betydligt mer än halva Finland av skärpta restriktioner i olika grad. Och enligt SVT:s korrespondent Hasse Svens har finländarna stor förståelse för åtgärderna:

– De strikta nedstängningarna som infördes i våras i Helsingfors och Nyland var framgångsrika, och tack vare dem har landet kunnat vara relativt öppet sedan dess. Man har förstått hur viktigt det är att åtgärder genomförs i god tid för att begränsa smittan, och därför accepterar man dem.

Distansundervisning

Andra beslut som träder i kraft är att fritidsaktiviteter för äldre barn sätts på paus och att skolelever som är 13 år och äldre kommer övergå till distansundervisning. Vidare får max sex personer samlas för möten. De gamla reglerna om distansarbete och användning munskydd gäller fortsatt och landets styre uppges vara redo att utfärda undantagstillstånd.

För att kunna stänga restaurangerna måste grundlagens 23 paragraf aktiveras och för att det ska vara möjligt behöver det konstateras att undantagsförhållanden råder. Men den skarpare beredskapslagen kommer inte att träda i kraft.  Ett formellt beslut fattas senare i samråd med Finlands president.

I Finland har drygt 50 000 fall av covid-19 konstaterats. 716 människor har dött i sjukdomen, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Drygt 302 000 finländare har fått minst en dos vaccin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer