Fjällturister hjälper till med klimatforskning

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Abisko ska upprepa ett hundra år gammalt forskningsprojekt på berget Nuolja. Den här gången hoppas de att Abiskobor och fjällturister vill vara med och hjälpa till.

På Nuolja kan man tydligt se hur de naturliga klimatförändringarna har flyttat trädgränsen längre allt längre upp på berget. Jämför man bilder från i dag och med hundra år tillbaka kan man också se att skogen har också blivit allt tätare.

Forskaren Thore Fries var verksam här för precis hundra år sedan och under tre år samlade in mängder av data av växter och vegetaiton under sina 150 vandringar upp och ner för berget.

Syftet var att försöka förstå förhållandet mellan temperatur, snötäcke och höjd samt att kartlägga hur naturen förändras över årstiderna.

Nu ska ska den hundra år gamla studien göras igen. Den här gången med hjälp av allmänheten, det vill säga såväl bofasta Abiskobor som turister på tillfälligt besök.

App ska hjälpa till

Klimatforskningscentrat Circ i Abisko har låtit ta fram en särskild app för mobiltelefoner där privatpersoner kan rapportera in iakttagelser kring växter och växtlighet i området.

Vad kan då vi lära oss av den naturliga klimatförändringen som har skett här, inför den globala uppvärmning orsakad av växthuseffekten?

– Vi kan lära os hur miljön reagerar på det förändrade klimatet. Just nu ser vi en förändring utan motstycke när det gäller uppvärmning över de senaste hundra åren, och i den arktiska regionen de senaste 30 åren. Hur påverkar det liv i olika former, säger Keith Larson, projektledare för Circ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.