Granaten, som var ”fullskarp”, sprängdes av en specialenhet hos Försvarsmakten. Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten

Fjällvandrare i Riksgränsen hittade skarp granat från andra världskriget

Uppdaterad
Publicerad

En skarp granat från andra världskriget har hittats av en fjällvandrare en kilometer från liftsystemet vid Riksgränsen i Norrbotten.

Den tyska granaten, 33 centimeter lång och åtta centimeter i diameter, hittades mellan två stenar, precis vid gränsen mellan Sverige och Norge, skriver NSD.

– Vi sprängde den på plats, det finns ingen anledning att ta några risker. Den var fullskarp, säger kapten Robert Eriksson vid Försvarsmakten, till tidningen.

Han tillhör enheten EOD (Explosive ordnance disposal), en specialistgrupp inom Totalförsvarets skyddscentrum som utför ammunitionsröjning, och som tillsammans med polisen åkte ut till platsen efter fjällvandrarens larm.

– Jag tog ut ett 800-meters riskområde, vi använde polishelikoptern för att flyga igenom området innan sprängning. Det blev en rejäl smäll, men efteråt märker man inte så mycket, säger han.

Vill inte spekulera i hur den hamnat där

Ammunition från andra världskriget är enligt Eriksson ”inte jättevanligt”, även om det tidigare hittats lite av den varan i Pajalaområdet.

– Det är alltid svårt med gammal, miljöpåverkad ammunition som har legat så pass länge att veta exakt hur känslig den är. Men det är absolut ingenting som allmänheten ska röra vid, säger Eriksson.

Han vill inte spekulera i hur granaten har hamnat där den hamnat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer