Under perioden 31 juli 2018 till 1 augusti 2019 bodde cirka 6 200 barn en eller flera nätter på skyddade boenden i Sverige. Nästan en fördubbling jämfört med den tidigare kartläggningen. Foto: Genrebild/Linda Jones, SVT

Fördubbling av antalet barn på skyddade boenden i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som bott minst en natt på skyddade boenden för våldsutsatta ökade mellan 2012 och 2019 i Sverige. Både när det gäller vuxna och barn. Men vissa grupper har sämre möjlighet att få skydd och stöd – exempelvis kvinnor med missbruk.

Socialstyrelsens senaste kartläggning publicerades i juni förra året och visar att antalet personer som bott minst en natt på skyddade boenden för våldsutsatta ökade mellan 2012 och 2019.

Kartläggningen visar bland annat att antalet skyddade boenden, liksom antalet platser, blivit fler i Sverige jämfört med den kartläggning som gjordes 2012. Socialstyrelsen identifierade då 206 skyddade boenden – 2019 var antalet 282.

Fördubbling av antalet barn

Antalet personer som bott minst en natt på skyddat boende ökade också jämfört med den förra kartläggningen. Under perioden 31 juli 2018 till och med 1 augusti 2019 bodde cirka 6 500 vuxna och 6 200 barn en eller flera nätter på de skyddade boendena.

En ökning med 38 procent för vuxna och nästan en fördubbling för barn.

– Antalet boenden och platser har blivit fler och socialsekreterare uppger i intervjuer vi gjort att det har blivit lättare att hitta platser. Samtidigt är det en hög andel boenden, 78 procent, som uppger att de fått avvisa personer på grund av platsbrist eller andra skäl, säger Kristina Lindholm, utredare på Socialstyrelsen till myndighetens hemsida.

Kvinnor med missbruk riskerar att bli utan skydd

Kartläggningen visar också att vissa grupper har svårare att få plats på skyddat boenden, exempelvis personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Och få skyddade boenden, 22 procent, anger att de tar emot personer med missbruks- eller beroendeproblematik.

– Vår bedömning är att stöd och insatser för våldsutsatta kvinnor med missbruk behöver utvecklas. Det behövs fler boendelösningar för gruppen och tillgång till boenden med dubbelkompetens om missbruk och våld, säger Kristina Lindholm.

Socialstyrelsen planerar att följa utvecklingen och göra analyser av hur krisen har påverkat våldsutsattas möjlighet att få skydd, stöd och hjälp.

Så ser situationen ut i Sverige

  • Socialstyrelsen har fått i uppdrag att kartlägga skyddade boenden för våldsutsatta personer och följa upp kvaliteten på boendena. Kartläggningen bygger bland annat på en enkät som hösten 2019 skickades till 282 skyddade boenden i Sverige. 76 procent besvarade enkäten.
  • Det har skett en ökning av antalet skyddade boenden med cirka 37 procent jämfört med Socialstyrelsens kartläggning 2012.
  • Av de skyddade boendena drivs 54 procent ideellt, 37 procent i privat regi och 9 procent av kommunerna.
  • Enkätsvaren pekar på ett bättre utfall på flera av de undersökta områdena i uppföljningen av kvalitet. Det är exempelvis en högre andel skyddade boenden 2019 jämfört med 2016 som gör en säkerhetsplanering med både vuxna och barn i samband med inflyttning och utflyttning.
  • Kartläggningen visar att det behövs mer stöd efter utflytt både för vuxna och för barn, stödet kan exempelvis vara långvariga boendelösningar.'

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.