Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida berättar om våldet och dödshoten, hur myndigheterna svek och hur hon och sonen har det i dag. Foto: Erica Larsson/SVT

”Frida” flydde för sitt liv – två gånger avslöjade myndigheterna hennes skyddade boende

Publicerad

Norrbottningen Frida berättar hur hon misshandlades grovt under flera år samtidigt som dödshoten mot henne och bebisen ständigt var närvarande. Men hon samlade mod, tog sin lilla son på armen och flydde från barnets våldsamma pappa till ett skyddat boende. Trodde hon.

– Två gånger avslöjade myndigheterna min identitet och var vi gömde oss, säger hon till SVT.

Frida heter egentligen något annat och lever inte längre i skyddat boende i södra Sverige, utan lever helt öppet i sin hemstad i Norrbotten. Hon väljer att vara anonym för sin sons skull. Sonens pappa misshandlade Frida.

– Han sa att ”jag ger mig aldrig om du lämnar mig, jag ska döda dig” och skada sonen. Det var allvar! Jag förstod att jag måste fly så det var liksom jag och min bebis på armen, berättar hon.

I dag har hon ingen kontakt med mannen som hon flydde från, som nu bor på annan ort. Det senaste hotet från honom kom för några år sedan och Frida lever sedan en tid tillbaka med en ny man. Hon säger att mannen tillsammans med deras gemensamma vänner gör henne och sonen trygg.

– De har hjälpt mig mycket och de ställer upp direkt om det skulle vara något. Jag har dessutom bestämt mig för att vägra vara rädd längre. Jag tänker inte ge honom det, säger hon.

Tvingades ta risken att leva öppet igen

Det är en stark Frida som SVT träffar, men vägen hit har varit lång. Efter den grova misshandeln och dödshoten fick hon skyddat boende – eller snarare boenden.

– Det var svårt och tufft. Två gånger avslöjade myndigheterna min identitet och var vi gömde oss. Min enda chans var att flytta hem igen och leva öppet istället för att tvingas fly till ett nytt skyddsboende i en ny stad där jag inte kände någon, säger hon.

Kvinnojourer kom till undsättning

Vad har varit värst för dig och din son?

– Sveket från myndigheterna. De enda som verkligen har räddat mig är kvinnojourerna, och det är där jag tror att nyckeln finns till att hjälpa kvinnor i min situation, säger Frida och fortsätter:

– Det är där man borde satsa pengarna, för det är där erfarenheten finns. De som jobbar där förstår vad man går igenom och de för inga journaler som kan skrämma iväg kvinnor.

”Frida” polisanmälde mannen flera gånger men han fälldes aldrig för det. Däremot fick hon ensam vårdnad och skyddad identitet.

I videon berättar Frida om dödshoten, hur myndigheterna svek och hur hon och sonen har det i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinnojourer i Norrbotten

Mer i ämnet