Foto: SVT

Fler kulturbyggnader flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren och hösten har flera kulturbyggnader flyttats i Kiruna och Malmberget på grund av samhällsomvandligen med bra resultat.

Det har gått så bra att flytta hus så nu finns nya planer på att flytta fler kulturbyggnader den här gången från Kirunas centrum.

Tidigare har husflytten skett enligt ett avtal som träffades mellan LKAB och Kiruna kommun som innebär att 21 byggnader flyttas. Bland annat har Kirunas grundare Hjalmar Lundbohms gård flyttats till foten av berget Luossavaara och kyrkan med klockstapeln kommer att flyttas enligt avtalet.

Just nu finns en samverkans grupp från LKAB, Kiruna kommun och Länsstyrelsen som tittar på vilka ytterligare byggnader som kan flyttas. Men den här här gången ska det vara kulturbyggnader från Kiruna centrum, men ingen från samverkansgruppen vill uttala sig om hur arbetet fortgår.

Stadsomvandlingen i Kiruna

”Bra att man bevarar dem gamla husen”

Men det finns många kulturbyggnader kvar från början av 1900-talet när Kiruna byggdes upp som kan bli aktuella.

Vad tycker du om att kulturbyggnader flyttas till en ny plats?

– Jag tycker det är bra att man bevarar dem gamla husen,  för de här är ju kulturbyggnader, det blir fint när man flyttar dem, säger Jenny Rosenberg.

– Det är klart att man ska bevara gamla hus, om det går att bevara, säger Stig Eriksson.

Rivningsförbud av kulturbyggnader

I Kirunas centrum finns det sex kulturbyggnader som omfattas av rivningsförbud enligt detaljplan.

Det är gamla brandstationen från 1910 med samma spånklädda fasader som kyrkan, gamla sjukstugan som byggdes år 1900 till bostad men som blev sjukstuga två år senare, gamla kyrkoherdebostaden byggdes 1913, Pekinghuset  byggdes 1920 till skolexpedition, Cafe Safaribyggnaden byggdes 1905 till rektorsbostad och gamla bokhandeln Landströmhuset från 1911 ett knuttimrat hus som står kvar med timmerfasaden, alla omfattas alltså av rivningsförbud.

– Jag tycker att Landströmshuset är fint, alla gamla trähusen tycker jag att man kan flytta och bevara, säger Jenny Rosenberg.

Var tycker du att kulturbyggnader ska flyttas?

– Absolut till Luossavaara det är ett vackert ställe, säger Stig Eriksson

Tidigare har de flesta husen i Kiruna flyttats till Luossavaara men det senaste huset flyttades till ett område i nya Kiruna, så troligtvis lär fler gamla kulturbyggnader placeras både vid berget Luossavaara och till ett område vid nya Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet