Narkosläkaren Ulf Karlsson i Piteå som räknar med att fler unga i Norrbotten kommer att behöva intensivvård inom kort. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Läkare varnar: ”Fler unga i Norrbotten kan behöva intensivvård inom några dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar narkosläkaren Ulf Karlsson i Piteå för att fler unga i Norrbotten snart kan bli så svårt covidsjuka att de behöver intensivvård.

Den höga smittspridningen i Norrbotten gör att sjukhusen nu är hårt belastade. De lediga platserna på sjukhusen är få, inte minst inom intensivvården.

Oro inom intensivvården

Ulf Karlsson, intensivvårsläkare på corona-IVA i Piteå, befarar nu att antalet unga som behöver intensivvård kommer öka under de närmaste dagarna.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi är rädda för att vi inom ett par dygn kommer att få en ökning av unga männniskor som behöver intensivvård. Vi ser det inte här i Piteå ännu, vi har några fall i Gällivare, men vi befarar att  det här är något som kommer nu, säger Ulf Karlsson, medicinskt ansvarig läkare på corona-IVA i Piteå.

Räknar med fler allvarliga fall

I andra delar av landet har den tredje vågen redan inneburit att fler unga människor än tidigare blir så svårt sjuka att de behöver intensivvård.

– Med den smittspridning vi har är vi rädda för att det blir så även här. Vi brukar ligga några veckor efter södra Sverige, säger Ulf Karlsson

Hör mer av narkosläkaren Ulf Karlsson i klippet ovan.

Ålder på patienter på IVA i Norrbotten idag

  • 43 % födda på 40-talet
  • 36 % födda på 50-talet
  • 14 % födda på 60-talet
  • 0 % födda på 70-talet
  • 7 % födda på 80-talet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet