Foto: SVT

Flera anhållna för grov brottslighet i kommunala bostadsbolaget Lulebo

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer sitter anhållna efter att polisen har genomfört en stor insats i utredningen om misstänkt brottslighet riktad mot det kommunala fastighetsbolaget Lulebo AB.

Det var i slutet av april 2020 som det kommunala bostadsbolaget i Luleå slog larm om ekonomisk brottslighet och fakturafiffel under två års tid. Senare visade det sig att bolaget ansågs ha svindlats på upp mot tio miljoner kronor – kanske mer.

Sju anhållna efter tillslag

Redan på måndagen avslöjade SVT att härvan växer och att polisen gjort nya tillslag i veckan – och nu är det klart att minst sju personer sitter anhållna. Fyra personer anhölls under måndagen och tre under tisdagen, samtliga har tilldelats försvarsadvokater.

Miljonsvindel på Lulebo

Ett trettiotal poliser har arbetat med insatsen som har föregåtts av ett digert utredningsarbete.

Flera företag knutna till brottsligheten

Åklagarmyndigheten meddelar att det pågår bevissäkring och andra utredningsåtgärder. Flera företag misstänks vara knutna till brottsligheten, som rubriceras som grov trolöshet mot huvudman, alternativt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri.

– Insatsen är en följd av den utredning som pågått sedan våren 2020. Flera utredare har jobbat med ett mycket stort utredningsmaterial. Utredningen kommer även fortsättningsvis vara omfattande, säger inspektör Per Finnberg på polisens avdelning för grova brott i Norrbotten.

I centrum för härvan står en tidigare toppchef i bolaget och en företagare som tidigare suttit anhållna för grov trolöshet mot huvudman och försök till grov trolöshet mot huvudman.

Förundersökningsledare är åklagarna Rickard Finnberg och Stina Stener. De uppger att de inte kommer lämna mer information för närvarande.

Hör bolagets styrelseordförande Kent Ögren kommentera härvan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet