Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronavirus på 11 av 90 boenden i Norrbotten. Hör smittskyddsläkare Anders Nystedt berättar om läget. Foto: SVT/Erica LarssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Coronavirus på elva av 90 boenden i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad
Coronasmittan har hittills tagit sig in på elva av 90 äldreboenden i Norrbotten, bland annat Erikslunden i Boden. Men man kan nu se att smittspridningen på boendena har bromsats, enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt.

De äldre har drabbats hårt i den pågående coronaepidemin. I Norrbotten har de allra flesta av de 29 dödsfallen i covid-19 har skett i den allra äldsta åldersgruppen och medelåldern bland de avlidna är 82 år.

– Utvecklingen var otäck snabb i början av epidemin på äldreboenden i Norrbotten. Spridningen in på boendena var som störst kanske i första halvan av mars, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Boende i Boden drabbat

Idag uppmärksammar tidningen NSD i en webbartikel att flera personer avlidit i covid-19 på Erikslundens äldrenboende i Boden. Det har även tidigare funnits uppgifter om smitta på flera boenden i Boden, vilket Bodens kommun dock inte har velat bekräfta.

– Erikslunden har haft flera fall av coronasmitta och jag vet att det också är personer där som har avlidit, bekräftar Anders Nystedt till SVT Norrbotten.

Men enligt smittskyddsläkaren har man nu fått situationen på Erikslundens äldreboende under kontroll.

– Jag pratade med personalen i fredags och de upplever att man nu har situationen under kontroll. Det är ingen ytterligare smittspridning på boendet.

Spridningen har bromsats

Så här långt har coronasmittan tagit sig in på elva av 90 äldreboenden i länet. På flertalet boenden handlar det om enstaka personer som insjuknat. Men det finns också boenden, likt Erikslunden, där viruset fått en större spridning och man haft en besvärligare situation.

Men med mer kunskap bland personalen och ökad tillgång på skyddsutrustning har smittspridningen till och på äldreboenden i Norrbotten nu avtagit, menar Anders Nystedt.

– Det känns som att det är lite lugnare nu. Tidigare var det brist på skyddsutrustning vilket det inte är på samma sätt nu. Personalen har också fått mer kunskap om hur man ska göra för att smittan inte ska spridas vidare. Man måste ju bland annat ha kunskap om hur man använder skyddsutrustningen på rätt sätt. Vi har också blivit bättre på att identifiera smittade, säger Anders Nystedt.

Sverige dåligt förberett

Han tror att när man ser tillbaks på den här tiden så kommer man att säga att vi i Sverige var väldigt dåliga på att skydda våra allra äldsta.

– Jag hoppas att vi kommer få se färre gamla som avlider framöver, för det här är väldigt tråkigt, säger Anders Nystedt.

SVT Nyheter Norrbotten uppgav tidigare att coronaviruset fanns på ett 90-tal äldreboenden men den uppgiften stämmer alltså inte.

Ladda ner SVT nyheters app och få det senaste nyheterna om coronaviruset i Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet