Flygbolag stoppas inte trots allvarliga säkerhetsbrister

Uppdaterad
Publicerad

Det estniska flygbolaget Avies kan fortsätta flyga på sträckan Luleå-Pajala trots brister i säkerheten. De svenska flygsäkerhetsmyndigheterna kan inte dra in tillståndet.

Trots flera allvarliga säkerhetsbrister och skarp kritik från Statens Haverikommission kan det estniska flygbolaget Avies flyga vidare på Pajala och jämtländska Sveg. I april förra året landade ett plan delvis utanför landningsbanan i Pajala och en månad senare drabbades man av motorstörningar strax efter start i Sveg.

– Det finns en sådan bredd på bristerna. Haverikommissionen pekar på brister i tekniskt underhåll, dokumentation, utbildning och haverikommissionen har även med en rekommendation till flygplanstillverkaren i det här fallet, säger Staffan Söderberg som är sektionschef vid statliga Transportstyrelsen.

Avieskritik i Norrbotten

Myndigheter maktlösa

Men svenska myndigheter kan inte dra in tillståndet för det estniska bolaget trots allvarliga brister i säkerheten. Det är det land där flygbolaget har sitt tillstånd som kan göra det. I det här fallet är det flygsäkerhetsmyndigheten i Estland.

Ska man som passagerare känna oro att flyga med Avies?

– Från vår position måste vi förutsätta att EU:s flygsäkerhetsbyrå ställer korrekta krav på det här landets myndighet som i sin tur ställer krav på flygbolaget, säger Staffan Söderberg vid Transportstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avieskritik i Norrbotten

Mer i ämnet