Visa alla (5)
Visa alla (5)

Övningen har startat

Publicerad

Den ifrågasatta flygövningen med flera Natoländer inblandade körde igång på måndagens morgon.

Klockan 09.00 startade de första planen från F21 i Luleå.

Efter drygt ett års förberedelser är det nu dags för flygövningen Arctic Challenge Exercise, kallad ACE 15. Det är Sverige, Finland och Norge som tillsammans arrangerar övningen, där sammanlagt 3 600 personer från nio länder är involverade. Enligt Försvarsmakten kommer som mest 90 stridsflyg att vara i luften samtidigt.

Varje vardag kommer två flygpass att genomföras. På förmiddagarna hålls separata övningar i respektive land, medan det på eftermiddagarna sker en gemensam stridsövning i svenskt, norskt och finskt luftrum.

Flygövningen har kritiserats för att vara ett led i ett närmande till Nato. På DN Debatt skrev i april en rad namnkunniga kulturarbetare att det är en krigsövning som leder till ökad militarisering.

Dessa deltar:

Visa

Förutom med Jas 39 Gripen deltar Sverige med ett ledningsflygplan, ASC 890, och ett tankerflygplan, C-130/T. Finland deltar med F-18 Hornet, Norge med F-16 Fighting Falcon.

Schweiz med F-18 Hornet, Storbritannien med Hawk 2000 och Tornado samt tankerflyg Voyager och störflygplan DA-20. Frankrike med Mirage 2000. Tyskland med Eurofighter samt med tankerflyg MRTT, skolflygplan PC-9 och störflygplan. Nederländerna med ett tankerflyg KDC-10.

USA deltar med F-16 Fighting Falcon, Nato med två Awacs-flygplan, Awacs står för Airborne Warning And Control System.

Källa: Försvaret

Fakta: Storövningen ACE 15

Visa

Flygövningen Arctic Challenge Exercise arrangeras av Sverige, Norge och Finland och övriga deltagande länder är Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Nederländerna. Övningsområdet sträcker sig från Treriksröset i norr till Hemavan-Storuman-Lycksele i söder. 3 600 personer deltar – varav 2 000 är övande – samt 115 flygplan.

ACE 15 pågår mellan den 25 maj och den 4 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygövningen ACE

Mer i ämnet