Flygplan krockade med fågel – tvingades vända tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen tvingades Norwegians morgonflyg till Arlanda vända tillbaka till flygplatsen efter att planet krockat med en fågel.

Tanken var att planet skulle flyga passagerare från Luleå Airport till Arlanda, men efter incidenten tvingades man vända tillbaka till flygplatsen igen.

– Planet krockade med en fågel och fick vända tillbaka till gaten, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå Airport.

Passagerare fick lämna planet

Vid 08-tiden hade passagerarna klivit av och planet stod och väntade vid gaten för att invänta flygplanstekniker från norweigan som ska inspektera planet för att avgöra om och när planet i sådana fall kunde lyfta igen.

– Flygbolagen har sina procedurer där flygsäkerheten alltid går först. Så när incidenter sker är det så att man går tillbaka till gate och synar av flygplanet med tekniker innan man ser om man kan flyga eller om åtgärder behöver vidtas.

”Ovanligt”

Hur vanligt är det att flygplan krockar med fåglar skulle du säga?

– Det är väldigt ovanligt hos oss. Det finns ju fåglar överallt, men vi är förskonade från det för vi har inte så mycket fåglar över flygplatsen här i Luleå, så det är ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.