Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vad flygvapenchef Jonas Wikman tycker om den stora flygövningen. Foto: Filip Öhman/SVT

Flygvapenchefen om stora flygövningen ACE 23: ”Sänder signaler”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora flygövningen skickar en tydlig signal till omvärlden. Det menar flygvapenchef Jonas Wikman som under tisdagen på plats vid F 21 i Luleå.

Under måndagen inleddes den stora flygövningen ACE 23 (Arctic Challenge Excercise 2023).

Flera olika nationer deltar

Ungefär 120 flygplan och 2 700 deltagare från 14 olika länder deltar i övningen, som delvis utgår från flygplatsen i Luleå.

Generalmajor Jonas Wikman, är chef för flygvapnet och menar att övningen är viktig för det svenska försvaret i synnerhet sett till det nuvarande säkerhetsläget i Europa.

– Sett till det omvärldsläge vi har så är det såklart än mer viktigt att vi kan möta den omvärld vi har och den vi ser i framtiden.

”Viktigt och sänder signaler”

Att ett så stort antal nationer samlats i Sverige och Finland för den här flygövningen menar Wikman skickar en tydlig signal till omvärlden.

– Det är klart att vår gemensamma förmåga signalerar en effekt och en villighet att möta den omvärld vi ser, så det är klart att det är viktigt och sänder signaler, säger Wikman.

I klippet hör du mer av vad flygvapenchef Jonas Wikman tycker om den stora flygövningen.

Den internationella flygövningen arrangeras av Sverige, Finland, Norge och Danmark, där Finland är övningsledare och ansvarig för övningen.

Övningen kommer att bedrivas från fyra olika flygbaser och tre länder. Det handlar om Luleå flygplats i Sverige, Örland flygbas i Norge samt Rovaniemi och Pirkkala i Finland.

Deltagande länder är Sverige, Schweiz, Tjeckien, Finland, Storbritannien, Nederländerna, Danmark, Tyskland, Frankrike, Belgien, Italien, Norge och USA.

Syftet är att stärka deltagande länders nationella försvar, utforska gemensamma synergier och underlätta för gemensamma lösningar.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.