Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stridspiloten Daniel Jannerstad berätta hur den den stora flygövningen går till. Foto: Filip Öhman/SVT

Stridspiloten om flygövningen ACE 23: ”Ska kunna vara mer offensiva”

Uppdaterad
Publicerad

Hela åtta av tio dagar på den stora flygövningen kommer ägnas åt att träna offensiva operationer. ”Syftet med det offensiva är uppenbart att avskräcka”, säger stridspilot Daniel Jannerstad.

En av de inblandade stridspiloterna i flygövningen ACE 23, som också är en del av planeringsgruppen för övningen, är Daniel Jannerstad. Han berättar att man under större delen av tiden kommer ägna sig åt att träna på offensiva operationer.

– Vi ska kunna vara mer offensiva. Syftet med det offensiva är uppenbart att avskräcka. Vi har den här förmågan att tillsammans göra det här.

En komplex övning

Övningen i sig beskriver Jannerstad som otroligt komplicerad, men han framhåller också att det är just komplexiteten som visar på hur bra samarbetet är även mellan de olika nationerna.

– Det är ett sätt att visa, inte bara för oss själva, utan för andra att vi kan göra det här tillsammans. Att kunna utföra den komplexa övningen visar att vi kan samarbeta och är duktiga på det, säger Daniel Jannerstad.

I klippet hör du mer om den stora flygövningen som pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.