Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malena Magnusson Karlsson berättar om hur svårt hon och sonen har att få tag i en lägenhet i Kiruna, trots att hon har fått jobb och han studerar. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Familjen flyttade 150 mil till bostadsbristens Kiruna: ”Värre än i Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

När det var dags för 16-årige Maximilian att börja Rymdgymnasiet i Kiruna beslöt mamma Malena Magnusson Karlsson att ta med sig hunden Teo och flytta de 150 milen från Valdemarsvik. Hon fick jobb på kommunen och allt såg ut att ordna sig – det blev en chock för familjen när de insåg att det inte fanns några lägenheter att hyra.

Första tre månaderna fick familjen som nyinflyttade Kirunabor hyra en liten stuga på en slädhundsfarm med 150 siberian huskies som granne, utan rinnande vatten och med utedass, drygt två mil från skolan.

– Jag var beredd på att få flytta ett par gånger, men som det ser ut nu kommer vi att få flytta runt i de tre års tid som min grabb går på gymnasiet, säger Malena Magnusson Karlsson.

Stadsomvandlingen i Kiruna

”Riskerar stå utan tak över huvudet”

För att försöka lösa situationen har Malena Magnusson Karlsson varit i kontakt med LKAB fastigheter, privata fastighetsägare och kommunala bolaget Kirunabostäder, och fått till svar att ingenting finns att hyra men att hon kan ställa sig i bostadskön.

Men det krävs tio års tid i bostadskön för att få en lägenhet i Kiruna och ända upp till 20 år om man villl bo i nya Kiruna centrum.

– Jag har aldrig riskerat att bli hemlös vare sig i Göteborg eller Stockholm – jag har bott på båda ställena – men här riskerar vi att stå utan tak över huvudet. För ett par dagar sedan flyttade vi in i den här ettan med kokvrå men det varar bara till april. Vad som händer sedan vet jag inte, säger Malena Magnusson Karlsson.

Hennes son Maximilian menar ändå att det kunde varit värre.

– Pluggandet går bra. Jag trivs på skolan. Trots att det är lite trångt i en etta med två personer och hund så fungerar det. Jag har klasskompisar som har fått sova i en sovsal. En gör det fortfarande och det är inte hållbart, säger Maximilian Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet