Arkivbild. Foto: Arkivbild, Ulf Palm, TT

FN kräver förbud mot nazistiska organisationer

Uppdaterad
Publicerad

Det har höjts röster för att förbjuda nazistiska organisationer men Sverige har valt en annan väg, trots att FN i många år krävt ett förbud.

Sverige skrev på 1970-talet under FN:s rasdiskrimineringskonvention och sedan dess har FN regelbundet kritiserat Sverige för att organisationer som förespråkar rasdiskriminering inte är förbjudna.

Men Sverige har valt en annan väg väg och den var att göra det omöjligt att uttrycka nazism på offentlig plats. Lagstiftningen genomfördes 1988 då riksdagen i stor enighet skärpte lagen om hets mot folkgrupp.

Nazist men bara privat

Det skulle bli straffbart att sprida yttranden som uttryckte hot eller missaktning mot folkgrupp på grund av ras eller annat. Nazist och nazistiska åsikter får man ha men bara uttrycka dessa i den rent privata sfären.

Rätten att demonstrera

Det är inte förbjudet att bilda och driva nazistiska organisationer. Det är också tillåtet att demonstrera så länge man under demonstrationen inte till exempel uttrycker åsikter om rasöverlägsenhet eller göra Hitlerhälsningar.

I så fall ska polis ingripa och brottet är då att betrakta som hets mot folkgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.