Polis konfronterar demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg 30 september. Foto: TT/Adam Ihse

Tidigare polis kritisk: ”En legitimering av nazismen”

Publicerad

Det är fullt möjligt att avslå en demonstrationsansökan från Nordiska Motståndsrörelsen. Det menar den pensionerade polisintendenten Eric Rönnegård som är mycket kritisk till hur polisen bekämpar en rörelse som är ett hot mot demokratin. 

Vilka åsikter och värderingar är det som Nordiska Motståndsrörelsen står för? När journalisten Jan Scherman för SVT:s räkning går fram till en nazist i Nordiska Motståndsrörelsen i Visby förra sommaren händer detta:

– Du kan väl svara på en fråga. Jag gör program för SVT om demokrati, säger Jan Scherman.

– Jag svarar inte på frågor från en äcklig jude, säger Anders Rydberg.

– Vad är det du säger? frågar Scherman.

– Inte till en äcklig jude, svarar Rydberg.

Skärpte lagen

1988 beslöt riksdagen att skärpa lagen om hets mot folkgrupp. Det skulle vara straffbart att exempelvis ge uttryck för nazistiska åsikter eller visa upp nazistiska symboler på offentliga platser. Orsaken var att nazismen är en rasideologi som innebär att vissa människor saknar existensberättigande och kan utplånas. Och polis och säkerhetspolis fick uppdrag att prioritera bekämpningen av rasistiska brott. Det här var en nödvändig lagskärpning menar den nu pensionerade polisintendenten Eric Rönnegård. 

– Det är ingen tvekan om att de (nazisterna, reds anm.) trycktes tillbaka, säger Rönnegård.

Prioritering togs bort

Men i början av 2000-talet ströks polisens och säkerhetspolisens prioritering av rasistiska brott, berättar Eric Rönnegård. Resurserna omdirigerades till att bekämpa islamistisk terrorism efter elfte-september-attackerna i USA 2001, något som var nödvändigt menar Erick Rönnegård men omprioriteringen fick konsekvenser.

– Det har blivit en legitimering av nazismen, menar Eric Rönnegård.

Möjligt avslå demonstration

Är det då möjligt för polisen att avslå nazistiska demonstrationer som den som ska hållas i Boden första maj? Ja, menar förre polisintendenten Eric Rönnegård. I ordningslagen finns det stödet om det under tidigare demonstrationer uppstått problem, som när Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) demonstrerade i Göteborg förra hösten. Då försökte NMR bryta demonstrationsvägen och polisen ingrep mot dem.

Rönnegård citerar ur ordningslagens 25 paragraf:

– Polisen får förbjuda en sammankomst om det tidigare uppkommit svårare oordning.

Regeringen agerar

NMR:s allt mer offensiva hållning har fått regeringen att ge polis och säkerhetspolis i uppdrag att förebygga och stärka arbetet mot såväl höger- som vänsterextrem brottslighet. Uppdraget ska redovisas 15 maj i år.

– Jag vill säga att från regeringens sida har vi varit tydliga med att polis och säkerhetspolis ska prioritera den typen av brott (nazistiska, reds anm.), säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter Norrbotten.

Tyrrunan

Efter Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg förra året har åklagare nu delgett 16 personer misstanke om hets mot folkgrupp. Åklagaren menar att nazisternas symbol Tyrrunan i lagens mening utgör hets mot folkgrupp. 

Tyrrunan har en tydlig koppling till tysk nazism på 40-talet där symbolen bars av vissa officerare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR Norrbotten

Mer i ämnet