Per Karlsson, polisintendent Per Karlsson vid polisen i Norrbotten. Foto: SVT

Nazister får demonstrera i Boden – därför säger inte polisen nej

Publicerad

Under tisdagen meddelade polisen att nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen får tillstånd att demonstrera i Boden första maj.

Beskedet lämnades under en presskonferens.

– Det främsta motivet att samtliga får tillstånd att demonstrera är att demonstrationsrätten är grundlagsskyddad, säger polisintendent Per Karlsson vid polisen i Norrbotten.

Samtidigt har vi tidigare idag berättat om den nu pensionerade polisintendenten Eric Rönnegårds kritik mot hur polisen bekämpar nazism. Rönnegård menar att man med stöd i ordningslagen kan avslå en ansökan om det tidigare var oordning vid andra demonstrationer som NMR anordnat, som när dom demonstrerade i Göteborg och där polis ingrep när NMR försökte bryta demonstrationsvägen man var anvisad.

Men Per Karlsson håller inte med.

– Dom har inte visat sådana problem för oss här uppe. Därför säger vi inte nej. Det vore ju konstigt om det i Norrbotten helt plötsligt var en hårdare bedömning kopplat till hur det ser ut i övriga Sverige.

– Så vi har inget att styrka ett nej på, menar Per Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR Norrbotten

Mer i ämnet