Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner i Luleålabbet och hör LTU-forskaren Io Antonopoulou om experimenten för att framställa vätgas. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Följ med till labbet på LTU – här bryts växter ner till vätgas

Publicerad

I labben under Luleå tekniska universitet pågår det experiment med mål att göra om koldioxid och växter till vätgas. Gasen beskrivs som nödvändig för att de stora satsningarna i norra Sverige ska komma igång på riktigt.

De stora industrisatsningarna i Norrbotten gör att intresset för vätgas är stort i norra Sverige och Finland. Vid Luleå tekniska universitet pågår mängder med projekt för att hitta sätt att ta fram vätgas och hur den kan användas.

Vill hitta nya bränslen

Io Antonopoulou, forskare vid LTU, och hennes kollegor testar just nu hur koldioxid kan återanvändas för att ta fram vätgas.

Industriboomen i norr

– Vårt samhälle har ett stark behov att överge fossila drivmedel. Vi behöver hitta alternativ. Genom teknik kan vi använda koldioxid som är fast i växter eller släpps ut från industrier och gör om det till kemikalier eller till bränslebärare så som vätgas.

I klippet ovan får du följa med ner i labbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet