Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en skattkista” – hör Andreas om ”dumpstringen” i butikernas sopor. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Följ med dumpstraren Andreas – hittar slängd mat i Luleå

Publicerad

“Jag heter Andreas och jag äter sopor”, så börjar Andreas Jakobsson sin föreläsning i Luleå. Han driver Tiktok- och Youtubekanalen “Dumpstringslyxx” där tittarna får följa med till butikernas sopor efter stängning.

– En gång hittade jag 50 burkar Kalix löjrom, det var ju häftigt, säger han.

”Dumpstring” eller ”containerdykning” innebär att man letar efter nyligen slängd mat med avsikt att äta den.

Andreas Jakobsson, som är journalist och författare, har dumpstrat i tio års tid. I dag föreläser han runt om i landet för att sprida kunskap om matsvinnet.

– Man behöver inte bry sig om bäst före datum, det är bara löjligt. Men sen vill jag också förmedla vad som skulle behöva göras för att minska svinnet på riktigt, säger han.

”Det är lagen det är fel på”

Dumpstring betraktas som olagligt – men eftersom det aldrig har prövats i rättegång menar Andreas att det inte går att avgöra vad som gäller.

– Om det skulle vara olagligt så tycker jag inte att det spelar någon roll för då är det lagen det är fel på. Alla fattar ju att det är bra att rädda mat från att förstöras.

Och under jakten på mat i containrarna har han stött på polis ett flertal gånger men hittills har bemötandet varit positivt.

– Oftast har de blivit chockade när de har sett all mat och sagt att det är jättebra att ni gör det och sen har de åkt vidare.

I klippet: Följ med på dumpstringen i Luleå och hör om Andreas Jakobssons matbudget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.