Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Största problemet är hushållen” – hör Lotta Lindgren från Naturskyddsföreningen i Luleå berätta om matsvinn. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Naturskyddsföreningen i Luleå om matsvinnet: ”Många kan hjälpas åt”

Publicerad

Matpriserna ökar och matsvinnet minskar, men det är fortfarande många ton mat som slängs per år. Naturskyddsföreningen i Luleå vill få fler att se förbi bäst före-datumet.

– Vi behöver vara rädd om våra resurser, säger ordförande Lotta Lindgren.

Grönsaker, frukt och bröd hamnar oftast i matsvinnskategorin.

Enligt Naturvårdsverkets uppskattning slänger varje person cirka 15 kilo ätbar mat per år och det gör att hushållen står för den största andelen slängd mat.

”Statistiken om matsvinn är rena skämtet”

Men den statistiken är missvisande enligt journalisten och författaren, Andreas Jakobsson:

– Den svenska statistiken som Naturvårdsverket har tagit fram är rena skämtet. De har gjort en uppskattning av hur stort de tror svinnet är, väldigt låga uppskattningar.

Jakobsson har skrivit en bok i ämnet och menar att siffrorna på svinnet talar mot varandra.

– Jordbruksverket tog fram en siffra på matsvinnet på potatis och kom fram till 75 000 ton. Men Naturvårdsverkets totala siffra för allt svinn i jordbruket och fisket är 22 000 ton. Det är helt uppenbart att det inte stämmer, säger Andreas Jakobsson.

Utsläpp av växthusgaser

Ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen äts inte upp, enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorgans uppskattningar.

Med det följer negativa konsekvenser för klimatet. I dag står matsvinnet för 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser.

I klippet berättar Naturskyddsföreningens ordförande i Luleå mer om matsvinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.