Foto: SVT

Folkkäre fotbollstränaren prisas på Idrottsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Parkalompolos 81-årige fotbollstränare vann svenska folkets fotbollshjärtan i SVT-serien Sverigeresan – och nu prisas Börje Andersson-Junkka för sitt engagemang.

– Det känns verkligen stort det här, säger han.

Det var i höstas förra året som tv-tittarna fick möta andretränaren, sportchefen, massör och materialaren Börje Andesson-Junkka i ett blytungt tornedalsderby – och hur han gapade ”Längre bollar, inga jävla korta bollar” i matchens slutminuter.

Efter serien har han medverkat i Filip och Fredriks program ”Breaking news” samt att klubben har lyckats ta sig upp till division 4.

”Det känns stort”

Och i kväll kommer Börje Andesson-Junkka att prisas på Idrottsgalan. Han kommer att få ta emot Sportspegelpriset 2018 för sitt engagemang som ideell ledare inom idrotten.

– Det känns verkligen stort det här. Jag har haft tur, jag vet inte vad bra jag har gjort när jag hamnat här. Men det känns jättebra. Det betyder jättemycket för laget, styrelsen och föreningen. Det här ger genomslag i Sverige, att lilla parka (Parkalompolo, reds. anm.) också är med på sådana här idrottsgalor.

Hur ska du fira priset?

– När jag tillbaka och vi har träning på torsdag blir det nog tårtkalas.

Viljan finns kvar

Börje Andersson-Junkka har heller inga planer på att inom en snar framtid sluta som tränare i klubben.

– Jag har sagt att jag tar ett år i taget, men jag vet inte. Jag har inte alls tänkt på hur länge jag ska vara tränare. Jag kör så länge grabbarna vill ha mig, de som bestämmer och föreningen. Men viljan finns kvar än och jag har hela tiden nya idéer på träningssätt och hur man ska spela. Det finns bara den tanken än så länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.