Visa alla (3)
Visa alla (3)

Frias igen från misshandel av Hagamannen

Publicerad

Misshandeln av den så kallade Hagamannen i Övertorneå i augusti förra året har nu fått sitt rättsliga avslut. Idag kom hovrättens dom fastställer tingsrättens friande dom där de tre åtalade frikänns från misshandeln.

Hovrätten slår fast att Hagamannen blivit misshandlad med en golfklubba och knytnävsslag. Hovrätten delar tingsrättens uppfattning att det inte, utifrån den tekniska bevisningen eller av de berättelser de olika förhörspersonerna lämnat vid huvudförhandlingarna i målet, går att dra några säkra slutsatser om vilka personer som deltagit i misshandeln.

Minns inte

Enligt hovrättens bedömning har, som tingsrätten funnit, vittnena när de konfronterats med förhörsanteckningarna i det närmaste genomgående uppgett att de inte minns det som de enligt förhörsutsagorna skulle ha beskrivit.

Flera av vittnena har dessutom uppgett att de är osäkra på vad de själva har sett och vad som har berättats för dem av andra som funnits på platsen. Vittnena har inte heller, som tingsrätten konstaterat, inför rätten i någon större omfattning bekräftat vad som nedtecknats vid polisförhören. Mot bakgrund av detta och med beaktande av vad som ovan sagts om den försiktighet som råder vid värderingen av vad som framkommer av förhörsanteckningar, kan de uppgifter som vittnena lämnat under förundersökningen inte tillmätas någon för skuldfrågan avgörande betydelse, skriver hovrätten i sin dom.

Överfölls och misshandlades

2006 dömdes Hagamannen till 14 års fängelse för flera överfall och våldtäkter på kvinnor i Umeå. I juli 2015 blev han villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Efter frigivningen skulle mannen börja en utbildning i Övertorneå när han överfölls och misshandlades svårt.

Tre män åtalades för misshandeln men frikändes av Haparanda tingsrätt som inte ansåg att det fanns säkra uppgifter om vilka personer som deltagit i misshandeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hagamannen - Frigivningen

Mer i ämnet