Föräldrar anmäler skolan på Piteå Havsbad

Uppdaterad
Publicerad

Bara två timmars skola om dagen och en osäker miljö. Skolinspektionen kräver att Piteå Kommun yttrar sig om uppgifterna i två anmälningar från föräldrar om Språkslussen på Piteå Havsbad.

Anmälningarna inkom med några dagars mellanrum i slutet av september och beskriver dels att barnen inte får den undervisning de har rätt till, och dels att skolan har för lite personal och att miljön är farlig.

En av föräldrarna beskriver problemen i sin anmälan:

Flyktingmottagandet på Piteå havsvbad

”Mina barn har inte fått någon bra skolgång sedan vi kom till Piteå. De kommer aldrig igång med sin skolgång ordentligt trots att vi varit i Sverige i ett år. De har missat mycket skola. De började skolan den 25 september och går bara två timmar om dagen nu.”

I den andra anmälan står det bland annat:

”Det är en vuxen på 25 barn i både förskola och skola. Ingen säker miljö för barnen. Ingen skolgård, ingen gård för förskolan och farlig miljö att vistas i. Föräldrarna kan inte prata med personal då det ej finns tolkar”.

Skolinspektionen kräver nu att Piteå kommun senast den 18 oktober kommer med ett yttrande där de bemöter uppgifterna i anmälningarna.

När SVT når rektorn för skolverksamheten känner han inte till ärendet och hänvisar chefen för grundskoleområdet. Vi har sökt grundskoleområdschefen samt skolchefen i Piteå kommun utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagandet på Piteå havsvbad

Mer i ämnet