Tolv dagar efter beskedet – snart står skolan klar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en stor omflyttning av flyktingar i landet – många små boenden stängs och Pite havsbad är ett av de boenden dit de asylsökande ska flyttas. Det innebär nya utmaningar för Piteå kommun som är i full färd med att bygga upp en ny skola på just Pite Havsbad.

Stranden på Pite havsbad ligger öde i höstvinden Det är mestadels flyktingar som bor här nu under den karga tiden. I torsdags var det 476 flyktingar här – idag kan siffran vara en annan. Till sommaren ska de förmodligen flyttas bort när havsbadet öppnas för turister igen.

Snabba ryck

Den sista augusti kom informationen från Migrationsverket till kommunen om hur många barn på Pite havsbad som behöver skolgång. Och nu, 12 dagar senare, står snart en skola klar. I konferensdelen på havsbadet har flera konferensrum gjorts i ordning. Hantverkare går och pysslar här och var och några ur personalen sitter och planerar. Bland annat behöver man skaffa fram tangentbord på olika språk.

Flyktingmottagandet på Piteå havsvbad

– Igår hade vi 109 inskrivna och idag har vi 124 inskrivna totalt. Så från ena dagen till den andra så har det kommit 15 barn vilket visar på den föränderliga processen som vi måste kunna hantera, säger Per-Åke Hultstedt, rektor för Språksluss havsbadet.

Innan september är slut måste skolan vara igång, enligt reglerna. För kommunerna har en månad på sig efter att de fått information, men den ser ut kunna komma igång långt före det.

Upp till 600 barn

Just nu är personalstyrkan 10 personer för skola och allmän förskola. Men det kan bli fler. Piteå Kommun väljer att anställa efter att behov uppstår. I denna föränderliga värld kan det plötsligt vara 600 barn som behöver skolgång här. Ingen vet, inte ens Migrationsverket.

– Vi tror att det allra flesta asylboenden ute på havsbadet kommer att vara familjer och vid full beläggning så är det ungefär 1000 asylsökande. Så det kan vara någonstans mellan 500- 600 barn. Men jag upprepar, det är bara en gissning, säger Ingemar Jernelöf, skolchef i Piteå.

Stort intresse

Skolchefen Ingemar Jernelöf verkar ta det hela med ro. Han berättar att många har visat intresse för att arbeta med eleverna på havsbadet så han är inte orolig för att kunna hitta personal med kort varsel.

Rektorn visar upp klassrummen som gjorts i ordning för undervisning. Ett personalrum har iordningställts och på något ställe ska det sättas in en dörr.

– Det har varit hektiska dagar de här veckorna, säger rektor Per-Åke Hultstedt.

Fortfarande är cirka 400 platser lediga och med kort varsel flyttas flyktingar in och ut. Förskolan öppnar en bit bort i Skeppet, i lokaler som fortfarande ska vara öppna för allmänheten på helgerna.

Internationellt centrum

Skolan i konferensdelen ska framförallt fungera som en språksluss. Och det är en satsning trots alla osäkerhetsfaktorer. Här bildas ett internationellt centrum. Förutom språkslussen finns snart socialtjänst, migrationsverket, landstinget, skolsköterska och kurator på plats.

– När man står inför situationen att ta hand om så många barn under en kort tid så stor i inför valet att placera ut barnen på olika skolor i kommunen med alla de problem trafikmässigt och logistiskt som det innebär. Samtidigt som vi inte kan säga att det är i barnens intresse. Så därför valde vi istället att satsa på att göra något bra ute på havsbadet, säger Ingemar Jernelöf.

– Det är jätteroligt det här, säger Per-Åke Hultstedt. Det är en utmaning och alla vi som är här ser positivt på den här utmaningen.  Det är få gånger man får starta en verksamhet från scratch.

Och så går det så här fort?

– Ja alltså det går fort. Det går grymt fort.

Fakta

Piteå har cirka 4000 grundskoleelever och 2000 barn inskrivna i allmänna förskolan.

Pite Havsbad har plats för 1000 flyktingar. I dagsläget är hälften av platserna fyllda.

Kommunen får ett bidrag på omkring 80 000 kronor per flyktingbarn/år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagandet på Piteå havsvbad

Mer i ämnet