• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Föräldrar ratar HPV-vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

Bara 37 procent av flickorna i årskurs sju i Pajala är vaccinerade mot det virus som kan ge livmoderhalscancer. Det är den lägsta siffran i hela landet.

Vi träffar Karin Granholm på bibliotekets barnavdelning med yngsta sonen. Hon är mamma till 14 barn varav åtta flickor och sex pojkar.

När äldsta dottern, idag 23 år, erbjöds HPV-vaccination i årskurs fem valde föräldrarna att säga nej. Beslutet att tacka nej har fått gälla även när övriga döttrar vaccinationsålder.

–Vi hade lite diskussioner med barnmorskan och läste på lite själva. Så kom vi fram till att vi skulle inte ta vaccinet, berättar Karin Granholm.

37 procent har vaccinerats

HPV-vaccinet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och ska skydda mot ett sexuellt överförbart pappilomvirus som på sikt kan ge livmoderhalscancer. Det är när flickorna går i årskurs fem som föräldrarna får ta ställning till om döttrarna ska få vaccinet. Av flickorna som idag går i årskurs sju i Pajala har bara 37 procent vaccinerats – jämfört med 80 procent i landet.

Oro efter vaccinationslarm

SVT Norrbotten har pratat med skolpersonal som säger att det bland annat är oro efter svininfluensavaccinet 2009 som gör att många föräldrar i Pajala valt att tacka nej till vaccinering.

–Nej, jag har inte tänkt på att vaccinet skulle vara farligt. Men när vi tog beslutet, så var det just efter influensavaccinationerna och det var ett väldigt hallå om det. Det kändes som att det här också kanske var onödigt, säger Karin Granholm.

”Väntar med sex”

Karin Granholm är laestadian och istället handlade beslutet om familjens syn på sex och samlevnad.

–Eftersom vi väntar med sex till efter äktenskapet, så tyckte vi att det var onödigt. Så därför valde vi att säga nej, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.