Föräldrarna Mattias Uvén och Birgitta Henriksson Lindmark vill att den nya skolstrukturen i Kiruna ritas om. Foto: Thommy Johansson/SVT

Föräldrar vill stoppa nya skolstrukturen i Kiruna

Publicerad

Den nya skolstrukturen i Kiruna väcker debatt. Nu ställer föräldrar till barn som påverkas krav på kommunen.

– Jag vill att politikerna stoppar och ser över hela strukturen, säger Birgitta Henriksson Lindmark.

Den nya skolstrukturen i Kiruna som Kultur- och utbildningsnämnden har beslutat om börjar gälla hösten 2021.

Den har mött  stora protester från föräldrar som menar att det innebär stora elevförflyttningar som i sin tur gör att lågstadieelever måste åka buss från den skola som de går idag till en annan skola som enbart blir en F-3 skola.

Den nya skolstrukturen innebär följande förändringar:

  • Luossavaaraskolan, Tuollavaaraskolan och Bergaskolan blir en årskurs F-3 skola.
  • Triangelskolan blir en årskurs 4-6 skola.
  • Högalidskolan blir årskurs en 4-9 skola.
  • Jukkasjärvi skola blir en F-5 skola.

Kallar till digital debatt

Föräldrarna vill stoppa den nya skolstrukturen och har tidigare samlat in namnunderskrifter och överlämnat dem till kommunen. De vill helt enkelt påverka politikerna att riva upp beslutet.

Därför anordnas nu en digital debatt med skolpersonal, tjänstepersoner och politiker. De vill bland annat diskutera om varför det inte fanns alternativ till det förslag som var uppe till beslut i kultur- och utbildningsnämnden.

– Jag vill att politikerna stoppar och ser över hela skolstrukturen och att beslutet istället tas i kommunfullmäktige, säger föräldern Birgitta Henriksson Lindmark.

I klippet hör du vad föräldrar tycker om den nya skolstrukturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.