Kristen Holme och Claes-Göran Persson har varit kritiska till den långa handläggningstiden men vill se en fortsättning. Foto: SVT

Föräldrarna: ”Vi kan inte bara lägga det här åt sidan”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till förolyckade Einar Holme är besvikna dagen efter att även hovrätten friat piloten från ansvar i segelflygsolyckan. Trots att den långa rättsprocessen har varit plågsam för dem vill de ändå se en fortsättning.

Målet har handlat om ifall piloten som tog med Einar Holme på en provflygning tog otillåtet stora risker och ska dömas för vållande till annans död.

Såväl tingsrätten och hovrätten har konstaterat att åklagaren inte har kunnat styrka att så var fallet.

Hovrätten var dock inte enig, utan en av nämndemännen ville fälla piloten för vållande till annans död till villkorlig dom och böter.

”Vi kommer inte vidare i livet”

Olyckan skedde påsken 2015 och det har alltså tagit över fyra år för den rättsliga prövningen att komma så här långt. Einar Holmes föräldrar Kristen Holme och Claes-Göran Persson har varit kritiska till den långa handläggningen, men vill ändå se en fortsättning.

– Vi klarar inte av att lägga det här åt sidan även om det skulle ta ett år till. Vi kommer inte vidare i livet förrän det här är avgjort. Jag kan inte förstå att det inte är straffbart att man får vara så oaktsam att någon dör, säger Kirsten Holme.

Förre chefsåklagaren Håkan Nyman har drivit målet i både tingsrätten och hovrätten och det är en öppen fråga om han ska ansöka om prövningstillstånd i högre instans.

– Jag kan inte säga något nu. Jag har inte hunnit diskutera saken med målägarna ännu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Mer i ämnet