Det var påsken 2015 som olyckan inträffade. Foto: SVT

Piloten frias även i Hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Även Hovrätten friar piloten från ansvar för vållande till annans död i den uppmärksammade segelflygsolyckan när 18-årige Einar Holme förolyckades. Därmed dömer hovrätten på samma sätt som tingsrätten i målet.

Det var påsken 2015 som olyckan inträffade i samband med det årliga segelflyglägret i Pirttivuopio nära Kebnekaise. Einar Holme var medföljande under en flygning när segelflygplanet hamnade i moln, piloten tappade orienteringen och planet havererade.

”Piloten gav sig på en för svår flygning”

Piloten hann rädda sig med fallskärm medan Einar Holme blev kvar i planet i kraschen.

Åklagaren har hävdat att piloten gav sig på en för svår flygning, att han flög för nära molnen samt att han väntade för länge med att ta beslut om att evakuera när han fick problem under flygningen.

I hovrätten stöddes de påståendena av förre stridsflygare och flygpsykologen Alf Ingesson Thoor. Han ansåg att den vågflygning som genomfördes var för avancerad för en första provflygning och att segelflygplanet i stället skulle ha bogserats upp till 500-600 meters höjd för att sedan i lugna svängar återgå till landningsbanan.

Hovrättens konstaterande

Han ansåg också att om piloten hamnat i moln måste han ha gjort en felaktighet eller missbedömning.

Hovrätten konstaterar dock att ”varje felbedömning inte är sådan oaktsamhet som innebär straffansvar” samt att det inte styrkt att det avstånd till molnen som piloten flugit på har inneburit ett otillåtet risktagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Mer i ämnet