Deras son omkom i segelflygolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Piloten hann hoppa med fallskärm ur det störtande segelplanet men 18-årige Einar Holme föll mot sin död.

– Vi har inte levt men överlevt, säger pappan Claes-Göran Persson.

Tre och ett halvt år efter den tragiska segelflygolyckan i Pirttivuopio utanför Kiruna inleddes på onsdagen rättegången där piloten är åtalad för vållande till annans död.

Föräldrarna till 18-årige Einar Holme beskriver åren efter olyckan som en tid då det mest handlat om att överleva.

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

–  Vi har jobbat, vi har flyttat och vi har hjälpt våra döttrar, men vi har hela tiden väntat på att det här ska få ett avslut, säger Claes-Göran Persson.

Planet bröts sönder

Olyckan inträffade den 6 april 2015 i samband med det årliga segelflyglägret i Pirttivuopio nära Kebnekaise. Segelflygplanet bröts sönder i luften, piloten lyckades rädda sig med fallskärm, men Einar Holme dödsstörtade med planet.

”Vet inte hur man går vidare”

Kirsten Holme, mamma till Einar, berättar att de även har förlorat en dotter men att de har fått bearbeta de tragiska händelserna som drabbat familjen på olika sätt.

– När vår dotter Amanda dog i cancer så var det förfärligt men vi kunde leva vidare med insikten om att vi hade gjorde allt vi kunde för att Amanda skulle överleva och ha det bra den tid hon levde. Likadant gjorde alla offentliga institutioner som hade med henne att göra. När Einar dog så var det av övermod och omdömeslöshet och jag vet inte hur man går vidare med det...

Den nu inledda rättegången består av två delar: den civilrättsliga som rör skadestånd för de anhöriga till Einar Holme, samt en straffrättslig del där frågan om pilotens oaktsamhet ska prövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Mer i ämnet