Pilotens advokat: ”Åtal skulle aldrig ha väckts”

Uppdaterad
Publicerad

Tre och ett halvt år efter segelflygolyckan i Pirttivuopio utanför Kiruna inleddes i dag rättegången där piloten är åtalad för att ha orsakat en ung mans död.

Rättegången inleddes på onsdagen och ansvarsyrkandet är vållande till annans död. Frågeställningen gäller om piloten har orsakat Einar Holmes död genom att som pilot vid segelflygningen flyga in i moln och som en följd av det förlora kontrollen över segelflygplanet, som störtade till marken.

Piloten nekar

Pilotens advokat, Björn Hurtig, bestrider vållande till annans död.

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

– Min klient förnekar dom här påståendena som riktas mot honom. 

Björn Hurtig anser att åtal aldrig borde ha väckts i fallet:

– Haverikommissionen har kommit fram till att man inte kan säga vad som har skett.

”Det är en olycka”

Advokat Björn Hurtig fortsätter:

– Med all respekt för dom anhöriga eftersom det är en människa som avlidit, så menar jag att det aldrig skulle ha väckts ett åtal. Det är en olycka som har skett, ingenting annat. Inget brottsligt.

Den springande punkten är ifall man kan visa på oaktsamhet, förklarar åklagare Håkan Nyman:

– Processen handlar om piloten har varit oaktsam, eller inte har varit oaktsam, på ett sådant sätt att han har orsakat den här olyckan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Mer i ämnet