Nya vittnet Alf Ingesson Thor är kritisk till provflygningen med Einar Holme. Men i klippet ovan förklarar den friade pilotens försvarsadvokat om varför piloten bör frias även i hovrätten. Foto: Privat

Nytt vittne i segelflygsolyckan i Kiruna: ”Överambition och oaktsamhet orsakade olyckan”

Publicerad

Det nya expertvittnet Alf Ingesson Thor är flygpsykolog och före detta stridspilot med erfarenhet av segelflyg.
– Överambition och oaktsamhet orsakade olyckan, säger han.

För fyra år sedan dog 18-årige Einar Holme i en flygkrasch med ett segelflygplan i närheten av Pirttivuopio i Kiruna kommun.

Gällivare tingsrätt friade piloten från åtalet om vållande till annans död och nu är målet uppe i hovrätten.

Flygpsykologen: Gav sig på vågflygning

Flygpsykologen Alf Ingesson Thor är ett nytt vittne som kallats av åklagaren och målsägarbiträdet, och han är starkt kritisk till provflygningen med Einar Holme.

– Eftersom Einar Holme inte hade någon erfarenhet så ska piloten bara ta upp honom och flyga några varv innan han landar. Här har han i stället gett sig på vågflygning som är avancerad flygning.

Hamnade i ett svårt läge

Ingesson Thor menar att dödsolyckan kan förklaras med en överambition, en felbedömning och oaktsamhet från pilotens sida.

– När han väl hamnade i moln så har han ingen utbildning i vad han ska göra, att exempelvis ta ut luftbromsarna för att inte få överfart, men det innebär att han snabbt hamnade i ett läge som var oräddningsbart.

– Man kan också säga att ett slappt regelverk har skapat luckor och att den här piloten gjort sig skyldig till missbedömning eller oaktsamhet, säger han.

Försvarsadvokaten: ”Molnet växte ikapp honom”

Men försvarsadvokat Björn Hurtig menar att hans klient inte kan lastas för den tragiska olyckan.

– Vågflygning innebär per definition att man flyger ganska nära moln men med ett visst avstånd till moln och haverikommissionen har inte ens kunna utreda orsaken till olyckan. Vår uppfattning är att molnet växte ikapp honom och det kan man inte utbilda sig i från, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Mer i ämnet