Foto: Lennart Nygren/TT

Fördubbling av antalet trafikdödade renar

Uppdaterad
Publicerad

De första veckorna i år har 431 renar dödats i trafiken i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Det är fler än dubbelt så många jämfört med samma period förra året.

Detta enligt polisens senaste statistik för de fyra nordligaste länen som Joakim Lundqvist på polisregion Nord sammanställt för de senaste fem åren, som visar att dödsantalet ökar när det gäller alla djur i trafiken.

– Det är väldigt beklämmande att statistiken varje år bara ökar och ökar, och nu har vi tur. Vi hade 11 skadade i viltolyckor i trafiken i fjol och ingen dödsolycka. Men det är fortfarande väldigt beklämmande att statistiken ökar och här måste vi få till en attitydförändring hos bilisterna, säger Joakim Lundqvist till Sameradion och SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

”Hemskt”

Och antalet trafikdödade renar har ökat kraftigt de senaste fem åren. 2017 dödades över 2500 renar i trafiken, vilket är över 1000 renar fler jämfört med 2013. Såhär säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund, om att över 400 renar dödats i trafiken på bara några veckor:

– Jag tycker att det är, ur djurets och renskötarens synpunkt, hemskt. Både det att djur faktiskt lider, men framförallt för våra medlemmar så är det här ju en ekonomisk katastrof. Man förlorar ju sina livdjur, och på sikt kan ju det få oerhörda konsekvenser.

Norrbotten sticker ut

Den största skillnaden ser vi i Norrbotten, där över 1400 renar dödades i trafiken 2017, vilket var över 600 djur fler än för fem år sedan, och närmare hundra renar fler än 2015. Också i Västerbotten, Jämtland och Västernorrland dödades fler renar i trafiken 2017 jämfört de första två åren i femårsperioden.

– Det är också en väckarklocka att aktivt börja agera och att alla parter som på olika sätt är involverade i det här måste börja titta på hur vi kan minska antalet som blir påkörda, hur kan vi minska risken för trafikanter och för renskötare på vägen, säger Jenny Wik Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet