Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion&SVT Sápmi

Företag och partier skänker pengar efter krisen

Uppdaterad
Publicerad

Företag och partier i Jokkmokk skänker nu pengar till de föreningar som drabbats av ett bedrägeri. ”Det här känns angeläget”, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Det är en anställd som har tömt flera av Jokkmokks föreningars bankkonton och totalt 1,7 miljoner kronor fattas.

Men Företagarna startade tillsammans med en bank en katastrofinsamling i slutet av förra veckan för att hjälpa de föreningar som drabbats av miljonbedrägeriet.

Miljonbedrägeri i jokkmokk

Många skänker pengar

Framtid i Jokkmokk skänker 25 000 kronor till ridklubben och socialdemokraterna skänker 25 000 kronor till Polcirkelgymnasternas barn-och ungdomsverksamhet och 5 000 kronor till Företagarnas katastrofinsamling.

Och utöver det är det många andra som skänkt pengar.

– Givetvis ställer vi upp när föreningarna har problem, fattas bara annat. De bedriver en viktig verksamhet, säger Roland Boman, ledare för Framtid i Jokkmokk.

– Det här känns angeläget för oss. Vi prioriterar barn-och ungdomsverksamhet och föreningarna har drabbats hårt av det här, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

”Fördelas efter behov”

Det finns ännu inte några uppgifter hur mycket pengar som katastrofinsamlingen gett, men det kommer att klarna under veckan.

– Vad jag förstår är det många som skänker pengar och inte minst lokala företag. De insamlade medlen ska tydligen fördelas efter behov, säger Robert Bernhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonbedrägeri i jokkmokk

Mer i ämnet