”270 000 är borta från vår förening och det är mycket pengar”, säger Camilla Vestrin från Jokkmokks ridklubb.

Miljonbedrägeri i Jokkmokk – flera föreningar i akut kris

Uppdaterad
Publicerad

Ett miljonbedrägeri skakar Jokkmokks föreningsliv. En anställd har tömt flera föreningars bankkonton på sammanlagt 1,7 miljoner kronor.

Nu är ett flertal föreningar i akut kris och Jokkmokks ridklubb är en förening som drabbats hårt.

Pengar som skulle gå till ungdomsverksamhet är helt försvunna. Vissa föreningar är mindre drabbade än andra – som har blivit tvungna att lägga ner på grund av förskingringen.

– Man blir chockad och det är ett mardrömsscenario för föreningarna, verksamheten och alla som berörs, säger kommunalrådet Robert Bernadsson och fortsätter:

Miljonbedrägeri i jokkmokk

– Det kom som blixt från en klarblå himmel och förändrade vardagen för många föreningar i Jokkmokk.

Tog ut summor i flera veckor

Under en fyra veckors period har den misstänkte personen tagit ut mellan 10 000 till en halv miljon kronor från föreningarnas konton. Sammanlagt handlar det om en summa på runt 1,7 miljoner kronor.

Ridklubben i Jokkmokk är en av föreningarna som har drabbats.

– 270 000 kronor är borta från vår förening och det är mycket pengar. Hur ska vi lösa det här? Vi har anställda som ska ha lön och djur som ska ha mat, säger Camilla Vestrin.

Men hon är fortfarande hoppfull att de kommer lösa problemet.

– Jag tror vi kommer att fixa det här, eller jag måste ju tro på det för all del, vi ska ju lösa det här, säger Camilla Vestrin.

Kommunen har betalat löner

Jokkmokks kommun och Jokkmokks allmänning har vidtagit åtgärder efter skandalen. Kommunen säkerställer löneutbetalningarna till ridklubben och Jokkmokks allmänning går in med ett stöd för veterinärkostnader och foder.

– Vi tror att det är fler föreningar som är drabbade än vad som är offentligt och tyvärr så oroar vi oss för det, säger Robert Bernadsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonbedrägeri i jokkmokk

Mer i ämnet