Företagarna i Gällivare oroas för försämringar av yrkesförberedande utbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår diskussioner om hur kommunerna Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokk ska fördela kostnaden för Lapplands Gymnasium. Företagarna i Gällivare befarar att det blir försämringar för de yrkesförberedande utbildningarna.

Företagarna i Gällivare befarar försämringar för de yrkesförberedande programmen om det blir förändringar i fördelningsnyckeln inom Lapplands Kommunalförbund där kommunerna Kiruna, Pajala, Jokkmokk och Gällivare har en gemensam organisation inom Lapplands Gymnasium.

– Det vi har fått information om är att det diskuteras eventuella neddragningar och vi tycker att det är väldigt illa för oss i näringslivet. Vi har jättestort behov av yrkesutbildade, som snickare, elektriker och VVS-folk, säger Börje Johansson, ordförande för Företagarna  i Gällivare.

Brist på arbetskraft

Företagarna menar att bristen för utbildad arbetskraft är det största hotet för utvecklingen av de små företagen. Därför är organisationen Företagarna i Gällivare bekymrade. Och de befarar att det blir ännu svårare att rekrytera utbildad arbetskraft om diskussionen hur pengarna ska fördelas i Lapplands Gymnasium resulterar i försämringar för de yrkesförberedande programmen.

– Vi är väldigt angelägna att få ut alla ungdomar i arbete och vi ser ju att alla som går ut en yrkesförberedande utbildning anställs. Det största problemet idag för småföretagen är kompetensbrist. Behovet av yrkesutbildad arbetskraft är väldigt stort i i Malmfälten, säger Börje Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.