Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Elva ton sprängmedel i beslag” – hör åklagaren om misstankarna mot mannen. Foto: Filip Hannu/SVT

Företagaren riskerar hårdare straff – hade olovligen 11 ton sprängmedel i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Mannen ska ha haft 11 ton sprängmedel utan tillstånd i Haparanda – nu ändras misstanken från grovt brott till synnerligen grovt. Åklagaren bekräftar också att de utrett kopplingar till våldsvågen i södra Sverige men inte funnit sådana.

I november gjordes tillslaget mot mannens företagslokal i Haparanda och där hittades elva ton sprängmedel som han inte längre hade tillstånd för. Dessutom ska det ha förvarats på ett felaktigt sätt.

Mannen som i flera decennier varit känd för polisen har tidigare haft tillstånd av Övertorneå kommun men nekades sedan efter larm från polisen.

Utredningen drar ut på tiden

Under hela utredningen har mannen varit häktad och utredningen kommer fortsätta dra ut på tiden då länsstyrelsen fått i uppdrag att klargöra hur farlig hanteringen har varit.

Bland annat rör det Seveso-lagen som handlar om att motverka allvarliga kemikalieolyckor.

Åklagaren bekräftar också att de utrett kopplingar till gängmiljön, men att det inte finns några sådana misstankar i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.