Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet om varför de beviljade tillstånd till företagaren. Foto: Filip Hannu/SVT

Hotade spränga Kronofogden – fick ändå nytt tillstånd av Övertorneå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Den man som är häktad misstänkt för att ha haft 11 ton sprängmedel utan tillstånd har varit känd av polisen i flera decennier. Trots det fick han i fjol tillstånd att hantera explosiva varor av Övertorneå kommun.

Det var i november 2023 som polisen slog till mot en företagslokal i Haparanda och hittade 11 ton sprängmedel som mannen inte längre hade tillstånd för.

När kommunalrådet i Övertorneå, Tomas Mörtberg (C), hörde nyheten misstänkte han snabbt att det handlade om en man som tidigare haft tillstånd av kommunen.

– Man behövde inte vara Einstein för att relatera, säger han.

Förlorade tillståndet efter lagändring

Mannen fick redan 2016 ett tioårigt tillstånd att hantera explosiva varor av kommunen – men en lagändring gjorde att alla som söker tillstånd lämplighetsprövas av myndigheter.

Det var då mannens kriminella förflutna kom ikapp och han förlorade tillståndet.

Dömd för spränghot

Under flera decennier har mannen dömts för en lång rad brott. Han är bland annat dömd för att ha hotat att spränga personal på Kronofogdemyndigheten.

Trots det fick han ett tillfälligt tillstånd i fjol av Övertorneå, som alltså hade gått ut när polisen slog till mot hans företag i november.

I klippet ovan hör du varför kommunen gav han tillståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.