En äldre man har blivit skuldsatt sedan han för fem år sedan tog hand om en katt, som fick ungar. Åtgärderna för att ta hand om alla katter har blivit kostsamma för mannen. (Bilden tagen i annat sammanhang) Foto: SVT Arkiv

Äldre man förlorar sina besparingar på vildkatter

Uppdaterad
Publicerad

En äldre man i Norrbotten tog för för fem år sedan hand om en katt. Katten fick ungar och förvildades. Mannen fick då besök av länsstyrelsen, polis och veterinär. Ett företag fick uppdraget att fånga katterna och nu har mannen fakturerats på en kvarts miljon kronor.

Mannens besparingar är slut och ärendet ligger hos Kronofogden. Efter att mannen, som är i 90-årsåldern, börjat ta hand om katterna har de fått både mat och kunnat vistas i hans bostad. Det skriver Haparandabladet.

Enligt en bekant till mannen har 90-åringen varit helt oförstående till det som hänt och bara fortsatt att mata katterna.

Fick uppdrag att fånga in katterna

Företaget Binagårdens hund- och kattpensionat som fick uppgiften att fånga in katterna har fått göra flera besök på gården för att fånga in katterna.

– Vi fick åka till mannens hem flera gånger och till det kommer kostnader för veterinärer för avlivning av katterna, säger Andreas Laine som driver Binagården till SVT nyheter Norrbotten.

Han säger att hans uppgift endast varit följa avtalet enligt beslut, och inte att utreda om personen hade råd med åtgärden eller inte.

Inte förstått att betala

De fakturor på totalt 241 000 kronor som 90-åringen fått har han inte förstått att betala vilket gjort att ärendet gått till Kronofogden. Kronofogden har mätt ut två av fakturorna men pengarna tog slut och senaste fakturan mäter nu Kronofogden ut på 90-åringens pension.

Mannens bekant säger till Haparandabladet att det är skamligt att mannen inte haft någon som kunnat tillvarata hans intressen som en god man.

Från kommunen säger Britt-Marie Veräjä att hon av sekretesskäl inte kan gå in på vem som får hjälp eller stöd från socialnämnden men att det finns en tydlig lagstiftning som uppmärksammar om folk mår dåligt eller far illa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.