Överklagar räkning på 200 000: ”Ture ägde inga katter”

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om 91-årige Ture Toolanen från Juoksengi. Han fick räkningar på över 200 000 när de katter som han matade omhändertogs. Nu överklagar hans systerson ärendet till förvaltningsdomstolen.

Historien om 91-åriga Ture Toolanen väckte reaktioner i hela Sverige. I två omgångar omhändertogs de katter han matade. För det blev han betalningsskyldig och notan blev dyr – 208 693 ska betalas till staten.

”De kom och hälsade på”

Tures närmsta släkting är en äldre syster i Värmland och nu försöker hennes son överklaga ärendet till förvaltningsrätten.

– Ture ägde inga katter. De kom och hälsade på honom och han matade dem och på den vägen är det, säger Roger Monfelt som är Tures systerson.

Dörren fortfarande på glänt

Enligt Jordbruksverket finns inga regler som bestämmer hur länge man kan mata en katt innan den räknas som din. Men även om han inte själv köpt katterna så tyckte han om att ha dem omkring sig.

Fick djurförbud

Länsstyrelsen gjorde dock bedömningen att han inte klarade av att ta hand om dem då de förvisso mådde bra, men var förvildade och blev fler och fler.

Till slut innebar det att Ture Toolanen fick djurförbud. Idag finns inga katter i huset men dörren står på glänt med hjälp av en vedklabbe och kattmaten står framme eftersom Ture fortfarande inte förstått vad som hänt med djuren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.