91-åriga Ture Toolanen i Juoksengi blev ruinerad när länsstyrelsen beslutade sig för att omhänderta hans katter. Foto: SVT

Insamlingen till 91-årige Ture gav 140 000

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i flera reportage berättat om 91-årige Ture Toolanen i Juoksengi som tvingas betala 208 693 kronor efter att hans katter omhändertagits. Nima Daryamadj blev så berörd av Tures öde att han startade en insamling. I går hade han fått ihop 143 129 kronor och avslutar nu insamlingen.

Nära 890 personer har skänkt sammanlagt 143 129 kronor till insamlingen som Nima Daryamadj har ordnat.

– Det är ganska häftigt. Man blir varm av att så många kan tänka sig att dela med sig.

Han har aldrig ordnat den här sortens insamling förr och försöker vara så transparent han bara kan med vad han nu gör med pengarna.

– Jag har skickat pengarna till Tures systerson och hoppas att de kan hjälpa Ture att bli skuldfri. Och blir det pengar över var det meningen att de skulle användas till att betala för hans begravning, säger Nima Daryamadj.

Nima Daryamadj är den som startade insamlingen så att Ture kan bli skuldfri. Foto: Privat

Ture kan bli skuldfri

91-årige Ture Toolanen fick alltså sina katter omhändertagna i två omgångar efter beslut av länsstyrelsen. Eftersom djurägaren ska stå för alla kostnader som polisen fick när de omhändertog katterna hamnade slutnotan på 208 693 kronor.

Halva den skulden har Ture redan betalat. Kvar finns en skuld på 97 389 kronor. Med hjälp av de insamlade pengarna kan Ture alltså nu bli skuldfri.

Efter SVT:s reportage meddelade länsstyrelsen att de inte tänker kräva Ture på de 9 600 kronor som han varit skyldig dem för den extrakontroll som de gjort hemma hos honom.

Kommunen hjälper till

Tures systerson, Roger Monfelt som bor i en annan del av Sverige, har varit i kontakt med Övertorneå kommun för att få hjälp att reda ut situationen med Ture.

– Jag vet inte vad jag ska göra, säger han som nu har startat ett konto där han tills vidare kan ha de pengar som samlats in åt Ture.

– Folk har ju hört av sig både på mejl och telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.