Alexander Majorov Foto: TT

Förre konståkningsstjärnan hjälper till i kampen mot covid-19

Publicerad

Luleåbon och före detta elitkonståkaren Alexander Majorov är en av många som ser till att människor får sin vaccinspruta mot covid-19.

– Det känns bra, vi gör det vi kan och hoppas att det funkar, säger han.

I slutet av januari växlade vaccinationstakten upp rejält när Coop Arena i Luleå förvandlades till ett vaccincenter.

Det är ett ställe som är väl bekant för Alexander Majorov som spenderat många timmar där under sin elitkarriär och som numera även håller i en idrottsverksamhet för yngre i ishallen – men det tar inte slut där.

Ser till att patienter får sin spruta

Majorov berättar att han ville göra något annorlunda och beslutade sig för att hjälpa till med vaccinationen mot covid-19. Han blev erbjuden att bli en av administratörerna som tar hand om bland annat tidsbokning, dokumentation och att ta emot patienter som ska få sin spruta.

– Det är intressant och flexibelt, man ser till att allt flyter på. Vi är flera som har samma uppgifter och vi turas om för att inte bli galna. All personal som vi har där krävs, utan dem skulle det inte gå, säger Alexander Majorov.

Hur känns det att vara en del av att vaccinera människor för att få stopp på covid-19?

– Det känns bra, vi gör det vi kan och hoppas att det funkar. Folk är jätteglada när de kommer dit eftersom de har väntat på det en lång tid.

”Det är full rulle hela tiden”

Och det är redan ett högt tryck vid mottagningen trots att de bara är ”halvöppna” i väntan på mer vaccin.

– Det flyter på bra och man lär sig mycket. Folk säger att det går så långsamt och att det inte händer någonting, men jag kan säga att när vi jobbar är det full rulle hela tiden. Så fort vi får mer vaccin desto mer kommer vi kunna vaccinera.

”Dyk inte upp”

SVT har tidigare rapporterat om att människor försöker smita före vaccinationskön. Region Norrbotten menade att det var allvarligt och att man måste respektera den prioritering som finns – men trots det dyker det fortfarande upp människor som inte har en tid.

– Dyk inte upp om man inte har tid. Man behöver inte ens försöka komma förbi kön, det är onödigt, vi har maximal säkerhet, säger Alexander Majorov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet