Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Församlingens önskan nekas – kyrkan i Malmberget får inte rivas Foto: SVT

Församlingens önskan nekas – kyrkan i Malmberget får inte rivas

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om att Gällivare församling vill riva Allhelgonakyrkan i Malmberget på grund av stort medlemstapp. Men länsstyrelsen säger nej med motiveringen att byggnaden har högt kulturhistoriskt värde.

När medlemmarna har flytt Svenska kyrkan har församlingen i Gällivare tappat skatteintäkter på omkring en miljon kronor per år. Det är en orsak varför kyrkorrådet vill riva kyrkan i stället för att flytta den när Malmberget avvecklas.

– Strategin är att avveckla lokaler och behålla personal, sa kyrkorådets ordförande Tomas Junkka (S), till SVT den 17 april.

Får nej av länstyrelsen

Nu har länsstyrelsen i Norrbotten behandlat rivningsansökan och myndigheten säger nej.

– Det finns för närvarande inget omedelbart hinder mot att kyrkan står kvar på befintlig plats. Ur kulturhistorisk synpunkt vore dock det långsiktigt bästa alternativet att Allhelgona­kyrkan flyttas till en annan plats och helst att den fortsätter användas som kyrka, säger Andreas Grahn, byggnadsantikvarie vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Så ser kyrkan ut

Tomas Junkka säger till SVT att de nyss har fått beslutet och att de behöver gå igenom det och diskutera innan han vill ge några kommentarer.

Hör Andreas Grahn, byggnadsantikvarie, berätta om länsstyrelsens beslut i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.