Malmbergets kyrka måste än en gång flytta för att ge plats för gruvbrytningen, men det är ännu inte klart var kyrkan ska stå, berättar Dan Johansson, tillförordnad chef för samhälls- och byggförvaltningen. Foto: Linus Nilsson/SVT

Nu ska Malmbergets kyrka flyttas – för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

Första gången kyrkan flyttades var 1974 i samband med att områden i Malmbergets dåvarande centrum blev aktuella för rivning. Nu ska kyrkan återigen flyttas för att lämna plats för gruvbrytningen.

Detta står klart efter att Gällivare kommun startat samrådet för västra delarna av Malmberget. I detaljplanen berörs Malmbergets kyrka, bebyggelsen bakom kyrkan samt delar av fritidsområdet Tippsta.

– Det som har beslutats är att lägga ut den nya detaljplanen för samråd. I dagsläget finns det inte någon färdig plats för kyrkan utan det kommer att utredas, säger Dan Johansson, tillförordnad chef för samhälls- och byggförvaltningen.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Utredningen av kyrkan kommer gruvbolaget LKAB ansvara för och enligt Per Juntti, presskommunikatör vid bolaget, är det först efter att utredningen är färdig som det går att säga något mer om tidsramen för flytten.

Även Tippsta och dess ren ska flyttas

I detaljplanen ingår även delar av friluftsområdet Tippsta, bland annat platsen där konstverket Tippsta-renen är placerad.

– Kommunen har sedan tidigare inlett ett arbete med att hitta en ny plats för renen och vi har fått in ett par förslag, men det är en utredning som ligger hos kultur- och fritid, säger Dan Johansson.

Gammalt rivs och nytt byggs

I detaljplanen kommer även ett flertal flerfamiljshus att rivas i närheten av Malmbergets kyrka och en del av de personer som bor i området kommer eventuellt att erbjudas möjligheten att flytta till andra etappen för det nya bostadsområdet, Bryggeribacken, på andra sidan, i Gällivare.

– Bostäderna som byggs är en del av de ersättningsbostäder för rivningen av Malmberget och i planläggningen har vi föreslagit att bygga 120 lägenheter och 7-10 villor, säger Dan Johansson.

Byggnationen av andra etappen på Bryggeribacken kommer om allt går enligt planerna att dröja fram till sommaren 2022 innan det kan vara dags att sätta spaden i marken.

I klippet berättar Dan Johansson mer om den första flytten av Malmbergets kyrka och vad vi kan förvänta oss om den andra flytten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet